Recept na čokoládovo-kávové lanýže
Tento recept na čokoládovo-kávové lanýže, které jsou stejně dekadentní jako lahodné, vám představí nečekaně kreativní způsob, jak použít kapslovou kávu Espresso Intenso. Hodí se skvěle jako dárek, ale i jako malá odměna pro vás samotné. Zkuste si je připravit ještě dnes!
Co jsou to čokoládovo-kávové lanýže?
Možná vás to překvapí, ale čokoládové lanýže se jmenují podle stejnojmenných hub, protože jsou jim tvarem nápadně podobné! Lanýže se také obvykle obalují v oříšcích, aby měly podobnou hrudkovitou strukturu jako houby. Naše čokoládovo-kávové lanýže jsou variací na klasické lahodné čokoládové lanýže – jsou totiž vyrobeny z naší ikonické kávy.
Doba přípravy surovin: 10 minut
Doba přípravy: 10 minut
Náročnost: jednoduché
Počet porcí: 5 porcí
Suroviny
- 1 kapsle Espresso Intenso
- 40 ml smetany
- 65 g mléčné čokolády
- 5 g másla
- 10 g (lžička) tmavého kakového prášku na zdobení
- Volitelné: rozdrcené ořechy nebo kakaový prášek
Potřebné vybavení
- hrnec
- mísa
- Kapslový kávovar Dolce Gusto
Použité kapsle
Každá porce obsahuje zhruba
z referenční hodnoty příjmu pro dospělého člověka*
*Referenční hodnota příjmu pro dospělého člověka (8400kJ/2000kcal)
Recept obsahuje volitelné suroviny
Postup přípravy čokoládovo-kávových lanýžů
Příprava čokoládovo-kávových lanýžů může vypadat složitě, ale ve skutečnosti je překvapivě jednoduchá! Při přípravě této lahodné pochoutky postupujte podle kroků uvedených níže:
-
Připravte si jednu dávku Espresso Intensa a dejte ho na chvíli stranou.
-
Smetanu vlijte do hrnce a na středním ohni ji přiveďte k varu.
Čokoládu rozlámejte na drobné kostičky, položte je do misky a přelijte přes ně horkou smetanu. Nechte 30 sekund odležet a poté míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.* -
Přidejte kávu a promíchejte.
-
Přidejte máslo.
-
Míchejte směs dál, dokud se všechny složky nespojí.
-
Dejte směs na čtyři až pět hodin do lednice.
-
Vyjměte směs z lednice, naberte z ní množství směsi o velikosti vlašského ořechu a zpracujte ji rukama do tvaru kuličky. Snažte se směs vytvarovat, jak nejrychleji můžete, aby se vám při tom čokoláda neroztekla.
-
Nakonec vyválejte kuličku v rozdrcených oříšcích, kakaovém prášku nebo jakémkoliv zdobení, které máte v oblibě.
Poznámka: *Pokud se čokoláda celá nerozpustí, vložte směs do velkého mělkého hrnce s vodou a ohřívejte ho několik minut na mírném ohni. Míchejte. Poté pokračujte od kroku č. 4.
Při skladování v ledničce vydrží 10 dní nebo do data spotřeby smetany.